VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Jackpot voor oversluiter: ’Maandlasten van 800 naar 175 euro’

Geplaatst op: 16-07-2019, 14:08:35

De hypotheekrente blijft maar dalen. Daar kun je als huiseigenaar op verschillende manieren van profiteren.

Wie een jaar of tien geleden nog een hypotheek afsloot tegen 5 of 6 procent rente zal met jaloezie kijken naar de huidige tarieven. Over een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie met een looptijd van vijf jaar hoeft maar iets meer dan een procent rente te worden betaald. Zelfs dertig jaar vastzetten kan met NHG voor minder dan 3 procent, en zonder voor rond de 3,5 procent.

Wie de huidige hypotheek wil openbreken, moet wel een boeterente betalen. Hoewel die in de tienduizenden euro’s kan lopen, kan het toch de moeite lonen, vooral als je tegen het einde van het aflopen van je rentevaste periode zit, zegt Martin Hagedoorn, productexpert van De Hypotheekshop. „Al is het altijd aan te raden om dit met een adviseur door te rekenen.”

René (61) uit Lelystad betaalde onlangs de boeterente van 11.000 euro. „Mijn vrouw en ik hadden een spaarhypotheek. Die hebben we omgezet naar een aflossingsvrije. Eerst betaalden we 4,2 procent rente, nu 1,9 procent. Onze maandlasten zijn gedaald van ruim 800 naar 175 euro bruto.”

Vaker op vakantie

René houdt nu elke maand veel over, wat hij spaart voor zijn oude dag. „Ik ben zelfstandig ondernemer. Dankzij het oversluiten van de hypotheek kan ik het een stuk rustiger aan doen en vaker op vakantie. Een soort Zwitserlevengevoel geeft dat. Ik zou binnenkort zelfs al kunnen stoppen met werken.”

Casper (71) uit Amsterdam wilde ook een lagere rente, maar kon aanvankelijk de boeterente niet opbrengen. „Ik sloot in 2006 een hypotheek af voor 20 jaar vast met een rente van 4,95 procent. Om me heen hoorde ik over mensen die veel minder betaalden, dat wilde ik ook. Ik ben er bijna een jaar mee bezig geweest, maar nu is het gelukt. Nu betaal ik 2,28 procent.”

Om een lagere rente te krijgen, moest Casper 23.000 euro aan boeterente betalen. Die kon echter bij de hypotheekschuld worden opgeteld. „Netto zijn we qua maandlasten van ruim 700 euro naar 350 euro gegaan. Bijkomend voordeel is dat de overlijdensrisicoverzekering niet meer nodig is, want deze maandlasten kunnen mijn vrouw en ik ook alleen wel dragen.”

Rentemiddeling

Wie geen groot bedrag aan boeterente kan opbrengen, kan altijd een verzoek indienen voor rentemiddeling bij de huidige hypotheekverstrekker. De huidige hoge rente wordt dan gemiddeld met toekomstige lagere. Sinds 1 juli van dit jaar mogen banken hier wettelijk niet meer dan de werkelijke kosten voor rekenen. Daar wordt rentemiddeling voor de meeste huiseigenaren goedkoper van, al heeft geldverstrekker ASR besloten de optie niet meer aan te bieden, en heeft een aantal andere geldverstrekkers de optie gepauzeerd. Daar is rentemiddeling later wel weer mogelijk.

Mike Wes heeft rentemiddeling lang overwogen, maar besloot ervan af te zien. „In 2006 sloot ik een deels aflossingsvrije, deels spaarhypotheek af, met 20 jaar vaste rente. Twee jaar lang heb ik geprobeerd de hypotheek aan te passen, maar omdat de hypotheek nog best lang loopt was dat erg duur. Liever heb ik in 2026 de optie om een volledig nieuwe hypotheek af te sluiten.”

De hypotheek mag in drie gevallen boetevrij worden beëindigd: aan het einde van de rentevaste periode, bij overlijden en bij een verhuizing. Er zijn daarom huiseigenaren die binnen hun eigen buurt of zelfs straat verhuizen. Ondanks de gestegen huizenprijzen is het soms mogelijk om een groter en duurder huis te vinden, en toch lagere maandlasten te hebben.

’Hooguit een kleine besparing’

Leon van den Elshout (49) uit Lemmer heeft aan zijn hypotheekverstrekker de Rabobank gevraagd om uit te zoeken of zijn maandlasten omlaag kunnen door de hypotheek open te breken of rentemiddeling toe te passen. Hij heeft er een hard hoofd in.

In 1998 sloot hij samen met zijn vrouw een hypotheek af die deels spaar-, deels aflossingsvrij was. In 2008 besloot hij de rente van 5,6 procent voor 20 jaar vast te zetten. Daar baalt hij nu wel van.

„Ik heb het gevoel dat ik klem zit. De komende negen jaar zitten we nog met deze hoge rente. Daar komt bij: de rente die ik betaal, is ook de rente die we ontvangen op het spaargedeelte. Als die lager wordt, moeten we waarschijnlijk meer inleggen. Ik denk dat er hooguit een kleine besparing te halen valt. Of zelfs helemaal geen.”

Bron: bijdrage van 16 juli 2019 van Marlou Visser op www.dft.nl

Vorige pagina